Avagy gyűjtsünk össze minden szépet és jót, ami segít abban, hogy a ránk osztott citromból jó limonádé legyen.

Különvélemény csak pozitívan

Különvélemény csak pozitívan

Duncsák Krisztina - magyar idegenvezető és esküvőszervező Portugáliában

2020. augusztus 02. - Magdi Különvéleménye

Ezúttal Duncsák Krisztinával ismerkedhetünk meg, aki tankönyvi példája annak, hogy hogyan élj meg a jég (jelen esetben az óceán) hátán is, ha vagy olyan kalandvágyó, hogy külföldre költözz.

 img_2950.jpg

Krisztina, már nagyon régóta élsz Portugáliában, a családoddal együtt. Meséld el kérlek, hogy kerültetek ide? Miért épp Portugália?

Az egyetem után a férjemmel jöttem Portugáliába, mert akkoriban Édesanyám már itt élt. Azt már akkor is tudtuk, hogy külföldön akarunk élni, de nem voltunk biztosak abban, hogy itt is maradunk Portugáliában. Amikor megérkeztünk, a coimbrai egyetemen tanultuk a nyelvet napi 4-5 órában, hitelesítettük a diplomáinkat, és úgy gondoltuk, hogy ha már ez megvan és a nyelvet is beszéljük, akkor dolgoznánk. Így kerültünk az egyetem után Algarve-ba egy zeneiskolába. Ez volt az első munkánk itt.

 31.jpg

Eredeti szakmád szerint zenész vagy. Hogy jött az ötleted, hogy ideutazó magyar turistákat kalauzolj országszerte?

Mivel az első gyerekem után is zenészként dolgoztam, és nagyon gyakran még éjfélkor is a próbákon ültem, és Édesanyámra hagytam a gyereket, tudtam, hogy váltanom kell, a zenész szakma, mint művész szakma kicsit hálátlan. A második gyerekem megszületése után eldöntöttem, hogy valami újba kezdek. Szeretek utazni és nagyon szeretem Portugáliát is, tehát úgy gondoltam, hogy bemutatom az országot úgy, ahogy én ezt magyar szemmel látom és megélem a mindennapokban. Egy FB oldallal kezdődött, voltak érdeklődők, ráadásul hét év alatt szépen kinőtte magát ez a vállalkozás.

 30052447_1241704889297497_7972428882456176701_o_1.jpg

Van erre kereslet? Nagyon lefoglalja a napjaidat a turistaszezonban? Egyáltalán van olyan időszak, amikor nincsenek turisták ebben az országban?

Most a COVID alatt természetesen nincsen, de ha valaki szeretné jobban megismerni egy országot, kultúrát, általában szívesen fogad idegenvezetőt. Én is így teszek ha egy idegen országban járok. Nem azért mert nem tudom felfedezni egyedül, hanem azért mert többet szeretnék megtudni, és más összképet kapok egy ott élőtől. Aki nem turista, hanem utazó, azt érdekli egy ilyen szolgáltatás. Hát, ha olyan lenne az idei turistaszezon, mint a tavalyi, akkor lefoglalná a napjaimat teljesen... Novembertől márciusig kevesebben jönnek, de ezen kívül Portugáliában mindig turista szezon van a magyarok és más országból érkezők számára egyaránt.

 

Esküvőszervezéssel is foglalkozol. Mesélj, ezt a munkát hogyan kell elképzelni? Nagyon különböznek a szokások a Magyarországon megszokottól?

Igen, van különbség. Nemrég beszéltem egy dekoratőrrel, aki azt mesélte, hogy a díszítésen kívül minden mást is kértek tőle, ami már túlszárnyal a feladatain. Ez egy külön szakma. Kell egy ember, aki összetartja a szálakat, hogy minden mindig a helyén legyen, és az ifjú pár ezen a nagy napon csak magára figyelhessen, és az ügyintézés ne rájuk háruljon. Magyarországon ezen spórolni szeretnének, kevesen látják át ennek fontosságát. Portugáliában már kialakult a kultúrája, teljesen természetes, hogy egy esküvőnek van esküvőszervezője.

 img_8227.JPG

Mostanában egy gasztro rovatot is indítottál, hagyományos portugál ételekről. Milyenek a visszajelzések? Hogy ízlenek a nézőidnek ezek a fogások? Neked melyik a kedvenc portugál ételed?

Ez a gasztro rovat a COVID alatt született, mert valamivel el kellett töltenem a napjaimat, és előtte is volt már érdeklődés rá, így gondoltam belefogok. Egy-egy ilyen videó 3-4 órámat lefoglalja és még 3-4 óra annak szerkesztése, mielőtt kikerül a kezeim közül. A visszajelzések pozitívak, sokan elkészítették a videók által a pastel de nata-t, pica pau-t és társait, sokan feliratkoztak a csatornára. Szerintem ízlenek ezek az ételek, mert Magyarország és Portugália íz világában vannak átfedések.

Az egyik kedvenc ételem az Arroz de marisco, ennek elkészítését is megnézhetitek már a youtube csatornámon. ( https://www.youtube.com/c/portugalhucomPTHU )

 img_2893.jpg

Mindezek mellett tudom, hogy két kisgyereked van, szívesen fotózol, sokat kirándultok, és még nagyon sok mást is csinálsz. Hogy van mindenre időd? Hogy néz ki egy átlagos napod?

Ezt gyakran megkérdezik tőlem. Van egy noteszem ahová egy hétre előre beírom a programomat. Ebben benne vannak a családi programok is természetesen, változatos programokat szervezek nekik, szinte percre pontosan beosztom a napot. Minden napom más. Most így nyáron, reggel viszem a gyerekeket a nyári táborba, délután hozom őket, közben pedig dolgozok, portugálórákat adok és idegenvezetek. Közben jöhetnek még más munkák is, mint például az esküvőszervezés, ami ugye egy hosszabb folyamat, nem egy nap alatt kell elintézni mindent. Amikor idegenvezetés van, akkor ezzel telik a napom, amikor a gyerekek hazajöttek, akkor még két portugál órát is adok. Nagyjából este 8 körül van időm a családra, addig amíg a gyerekek le nem fekszenek fél 10 körül. Szerintem sokkal több időm van a családra mint azoknak, akik irodában dolgoznak, mert magamnak osztom be az időmet, találok olyan napokat, amikor több időm van rájuk. Fontosnak tartom, hogy minden nap én vigyem őket az iskolába és én is hozzam haza a gyerekeket.

 

Ha valaki szeretné igénybe venni a szolgáltatásaidat, hogyan érhet el?

WB: http://www.portugalhu.com/

 FB:  https://www.facebook.com/portugalhu

 IG: https://www.instagram.com/portugalhu_/?hl=hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemenycsakpozitivan.blog.hu/api/trackback/id/tr8816100412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása