Avagy gyűjtsünk össze minden szépet és jót, ami segít abban, hogy a ránk osztott citromból jó limonádé legyen.

Különvélemény csak pozitívan

Különvélemény csak pozitívan

Borbála Kerámia - Interjú Székely Borbálával

2020. június 13. - Magdi Különvéleménye

Bori, áruld el nekem hogy hogy a csudába lesz egy hosszú éveken át kormánytisztviselőként dolgozó nőből keramikus!? Hogy volt bátorságod egy ilyen hatalmas változáshoz?

Mindig is megvolt bennem az újrakezdés elszántsága, a szorosan hozzá tartozó lelkesedéssel együtt. Tudatosan akartam váltani, és teljesen mást csinálni nap mint nap, talán kicsit belefásultam a 30 éve ismétlődő szakaszokba.

Először is utánaolvastam. Ismerkedtem vele, informálódtam. Sok kérdésem volt, de apránként minden akadály megoldódott. Akkor beadtam a felmondásomat, négy hónap múlva pedig elindítottam a saját vállalkozásomat.

71672674_1374607166039226_4509437776415948800_n.jpg

Ez az új hivatás hozta magával azt is, hogy a főváros közeléből komolyan vidékre költöztél?

Mindenképpen vidékre vágytunk, egy cseppet sem hiányzik a főváros, és ha már itt voltunk, a vállalkozásomat is ide helyeztem. Itt teljesen más lehetőségeim vannak, mint egy nagyvárosban, szeretném ezeket jól kihasználni. Gyönyörű környezetben élünk, a Mátra lábainál, a madárcsicsergés pedig remek inspiráció a mindennapokra.

Mit találtál legnehezebbnek ebben a változásban?

A szakmai kihívásokat egyszerre éltem meg győzelemként, és hatalmas feladatként is – megfelelni a kerámiakészítés követelményeinek, megtanulni formázni, égetni, mázazni, ez volt a legnagyobb kihívásom.

Azt csiripelték a fecskék, hogy új ötleteken is töröd a fejed, és az agyagon kívül nagyobb hangsúlyt kap majd az ecset is. Mi lesz ez?

Igen, így igaz! A szakmai végzettségem porcelánfestő, ezt szeretném jobban kiaknázni, az új termékeim képi, és formavilága már körvonalazódik a háttérben, sokat ötletelek és rajzolok mostanában. Látom, mások mit készítenek, mire van igény, mi az ami hiányzik.

Türelmes magyarázó vagy. Sosem gondoltál még arra, hogy tanfolyamokat, akár nyári táborokat tartsál?

Van ilyen jellegű tapasztalatom, és gondoltam is már rá, sajnos a koronavírus járvány közbelépett. Az biztos, hogy a 2020-as év második felében agyagozó, kerámiafestő és porcelánfestő workshopokat is fogok tartani, kis létszámú foglalkozások keretén belül, a felkészülésem itt is folyamatos, lassan szorít is az idő.

fecske.jpg

Hogyan látod magad 5 év múlva?

Porcelánfestő és agyagozó kézműves vállalkozóként, akinek a termékei magán viselik az életszemléletét is, ragyogó, barátságos meleg színekkel, egyedülálló formákban, stabil vevőkörrel, és konvertáló marketinggel megerősítve mindezt. A Hobby Agyagos kezdőcsomagommal, pedig azok számára – akik nem tudnak, vagy akarnak elmenni (szervi vagy mentális okokból) bármilyen workshopra - szeretnék biztosítani online rendelhető kezdőcsomaggal agyagozási lehetőséget a részükre.

Örülök, hogy ilyen konkrét terveid vannak, nagyon sok sikert kívánok hozzá! Úgy tudom, hogy nagy hangsúlyt fektetsz a környezettudatos életmódra. Sokan vagyunk ezzel így, és aki próbál erre tudatosan figyelni, tudja, hogy nem is olyan egyszerű ezt jól csinálni. Ha valaki most kezdi el ezt az életmódot, mit javasolsz neki, hol érdemes nekiállni, hogy a lendület megmaradhasson?

Még mindig nem tudunk úgy élni, ahogyan szeretném, bár pár dologban sikert könyvelhetek el. A legegyszerűbb lépés a környezettudatos életmód felé, a háztartási hulladék kezelése, ezentúl mindenki dobja a másik szemetesbe – amit szelektíven is összegyűjthet. Ha ez már jól működik, és szokássá is vált, akkor a következő lépést a vásárlások terén lehet bevezetni, például saját, textil zacskók használatával, a műanyagok helyett. Vagy az állandóan magunknál hordott saját evőeszközeink használatával- ha beesünk egy büfébe, azt használjuk, ne a műanyagot. A sok ötletet napestig sorolhatnám, ma már számos dologban változtathatunk mi magunk, egyénileg is.

A lendületet pedig megtarthatjuk, ha mindezt nem egyszerre akarjuk megreformálni a magunk és a családunk életében, az egy kicsit sok lenne egy szuszra, hanem apránként vezetjük rá a férjet is, a gyerkőcöt is – ezentúl így csináljuk. Lehet tervezni is, honnan – hova szeretnénk eljutni.

Végül hol nézhetünk jobban szét a Borbála Kerámiák között?

Szívesen ajánlom mindenki figyelmébe a weboldalamat, Borbála Kerámia néven, https://borbalakeramia.com , ahol nemcsak a kertbe, lakásba, alkalomra készült kerámiáimat lehet megtekinteni és online megrendelni, hanem érdekes cikkeket is olvashatóak a blogoldalamon például a Raku-ról, a Lüszterről, a legutolsó cikkem a „Hogyan vásárolj fecskefészket?” címmel született, épp a napokban, vagy játékos tesztet lehet kitölteni az Alkalmas vagy keramikusnak? kérdéseire válaszolva, valamint megnézhetőek a YouTube Csatornám felvételei is, és a hírlevél feliratkozás után, egy 75 gyönyörű fotót tartalmazó tanulmányt adok ajándékba, a Szélcsengő Kalauzt, amely megmutatja az érdeklődök számára, hogy miért érdemes szélcsengőt függeszteniük – mindenhova.

Ezen kívül sok érdekesség található a Borbála kerámia Facebook oldalon, https://www.facebook.com/borbalakeramia itt jellemzően az aktualitások jelennek inkább meg, ahová sok szeretettel várom az érdeklődőket, de van Pinterest, Twitter és Instagram oldalam is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemenycsakpozitivan.blog.hu/api/trackback/id/tr7815808068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása